top of page
  • Writer's pictureאקאונטפיקס

פתיחת חברה בע"מ - מתי כדאי, ומתי פחות?

המושג של חברה בע"מ שגור בפינו במהלך היום יום אך אנו נתקלים באנשים שאינם מבינים עד הסוף מה הדבר אומר.

חברה בע"מ הינו גוף משפטי נפרד. בשונה מעוסק (פטור או מורשה) שהם למעשה האדם עצמו, החברה היא גוף שאינו אדם.  אדם יכול להיות בעלים של חברה ושיהיה לו חלק בחברה או את כולה אבל הוא לא החברה. הוא הבעלים שלה.


אז מה היתרונות בחברה?

  1. חסינות משפטית. חברה בע"מ, משמעו בערבון מוגבל, כלומר כל עוד לא נעשו מעשים פליליים או רשלנות בידי הבעלים, במקרה של תביעה משפטית זה "יעצור" בחברה. כלומר לא תהיה נגיעה משפטית או כספית בבעלי החברה. אם החברה תפשוט רגל, בעלי החברה לא יהיו מחויבים להכניס מהונם הפרטי לכיסוי החובות, וכנ"ל אם ישנה תביעה משפטית כנגד החברה.

  2. מיסוי מופחת. נכון להיום מס החברות עומד על 23%.   יחד עם זאת זה לא כזה פשוט - הכסף הוא של החברה ולא של הבעלים ולכן רק החברה יכולה לעשות בו שימוש. במידה והבעלים ירצו למשוך את הכסף יהיה מיסוי נוסף בהתאם לצורת המשיכה של הכסף - תלוש משכורת (תלוש כמו לשכיר), או דיבידנד (חלוקת רווחים לבעלי המניות). כך שבתכל'ס - עניין המיסוי מקבל יתרון רק החל מסכומים מסוימים - מוזמנים לבדוק מולנו ונעזור. וגם אז יש לבדוק לעומק עם איש מקצוע, כי כל מקרה שונה ונבחן לגופו, ועד סכומים אלו במקרה של חברה, משיכת הכספים ע"י הבעלים הן בתלוש והן בדיבדנד תהיה דומה כמו לעוסק מורשה.

  3. אפשרות לפצל בעלים. חברה היא גוף שניתן לחלק את הבעלות בו. ניתן שכל אחד מהבעלים יהיה בעל מספר שונה של אחוזים בחברה (בהתאם להסכם המשפטי). בעיקרון ניתן לעשות זאת גם דרך שותפות רשומה ברשם השותפויות.

  4. האפשרות לקבל השקעות. הסעיף הזה בעיקר רלוונטי לסטארטאפים. בשוק הסטארטאפים, ישנה ההתנהלות בה סטארטאפ מגייס כספים על מנת להתקדם ולצמוח. הדבר לא אפשרי בעוסק, שכן כל כסף שהעוסק יקבל, לא משנה ייעודו, נחשב כהכנסה עליה יש לשלם מיסים. לעומת זאת בחברה ניתן להכניס כסף מגורם חיצוני כהשקעה בתמורה לאחוזי בעלות בחברה לדוגמה.  הדבר לא כזה פשוט - ויש לעשות דבר שכזה עם איש מקצוע, אך הדבר אפשרי רק בחברה בגלל היותה ישות משפטית עצמאית כאמור. 

חסרונות בחברה

  1. עלות הקמה גבוהה. על מנת לפתוח חברה יש לשלם אגרה ברשם החברות (2150 ש"ח באופן מקוון ו-2614 אם באופן פיזי). מעבר לכך ישנן את העלויות הנלוות של עו"S על מנת לעשות את הדבר בצורה נכונה ותקינה. לעיתים אנשים נוטים לדלג על השלב הזה אך לא מבינים עד כמה הדבר יכול להיות קריטי במידה ועושים טעות. ממליצים בחום להתייעץ עם עו"ד מסחרי בטרם פתיחת החברה.

  2. עלות ניהול חשבונאי גבוהה. בשונה מעוסק פטור ומורשה (פרט למקרים החריגים האלו) הנהלת החשבונות של חברה הינה מה שנקרא - הנהלת חשבונות כפולה. בקצרה ועל רגל אחת, נסביר שזה אומר שבודקים שלכל מסמך שמוגש לרשויות יש שורה תואמת בבנק, ובצורה הפוכה, בודקים שלכל שורה בבנק יש מסמך תואם. במידה ואין התאמה הדבר לא תקין.  בהנהלת חשבונות חד צידית (מה שפטור ומורשה מחויבים בה) - בודקים רק את המסמכים ולא מתאימים כל מסמך ומסמך לחשבון הבנק. חברה מחויבת בהנהלת חשבונות כפולה שהינה יקרה משמעותית מהנהלת חשבונות "רגילה" חד צידית.


עוד נקודה חשובה -  רוב השאלות המגיעות אלינו בנוגע לחברה - מגיעות מעולם הסטארטאפים. שם הנושא מהותי. הנושא מהותי מסיבה אחרת ממה שהוסבר עד כה. הרבה סטארטאפים תוהים אולי לפתוח בהתחלה עוסק לכל ההתנהלות הראשונית ורק בהמשך (כשהסטארטאפ יתפוס תאוצה) לפתוח חברה על מנת לחסוך עלויות. הדבר נשמע הגיוני אך יש פה בעיה משמעותית! הדבר הקריטי פה הוא מה שנקרא "אירוע מס" בשפה המקצועית.


בהנחה שאדם פותח עוסק, מפתח אפליקציה נהדרת ומחכה שהיא תמריא, ואז לאחר שנה של ניסיונות האפליקציה ממריאה ופתאום העתיד נראה ורוד, ואז מגיעים משקיעים, כולם רואים שהאפליקציה שווה הרבה. המשקיעים רוצים להשקיע. אבל בשביל זה נדרשת חברה. האדם פותח חברה. עכשיו יוכלו להשקיע בחברה. המשקיעים מעבירים חוזה השקעה בו הם מוודאים שהאפליקציה בבעלות החברה. האדם חושב שזה ממש לא בעיה ופשוט יעביר את האפליקציה לרשות החברה. הרי כסף לא עובר ידיים. פה הבעיה - לאפליקציה יש כבר ערך, וערך גבוה כי משקיעים מוכנים לשים כסף.זה מה שנקרא "אירוע מס" - גם אם העברת החברה תעשה בלי שכסף עבר ידיים (כלומר שולם) בפועל, הרשויות רואות כאילו האפליקציה נמכרה מהעוסק לחברה במחיר שווי שלה בשוק,  ועל יש לשלם הרבה מאוד מס…

כמו  שאומרים - סוף מעשה במחשבה תחילה.


לשאלות נוספות מוזמנים ליצור קשר בוואטסאפ - לחצו כאן.

Comentários


bottom of page